Acupunctuur


1. Een Oosterse geneeswijze
2. Bij welke klachten effectief ?
3. Een storing in de energiestroom
4. Diagnose via de pols
5. De behandeling
6. Zwangerschap
7. Verslavingen
8. Meer informatie


Een Oosterse geneeswijze


Acupunctuur is een Oosterse geneeswijze waarbij er naalden in het lichaam geprikt worden om geblokkeerde levensenergie of "chi" opnieuw te doen stromen, en zodoende het zelfgenezend vermogen van het lichaam opnieuw te reactiveren. Het gebruik van deze geneeswijze vergt een grondige kennis van de ligging van de acupunctuurpunten (dit zijn de plaatsen waar de naalden geprikt worden) en van de ziektebeelden die kunnen behandeld worden. Het prikken van de naalden doet bij correcte behandeling slechts weinig pijn. Soms worden die punten ook verwarmd (moxa) of elektrisch gestimuleerd.

^

Bij welke klachten effectief ?


Er zijn heel veel aandoeningen, die met acupunctuur kunnen behandeld worden. We kunnen ze onmogelijk allemaal opnoemen. Hier volgt een lijst van aandoeningen, die normaal gezien goed reageren op acupunctuur.

Allerlei pijnen:
hoofdpijn en migraine
spanningshoofdpijn
rugpijn en ischias
nekpijn(artrose)
pijn tgv rheuma
gelaatspijnen
schouderpijn
krampen
^
Allergieën:
prikkelhoest
hooikoorts
astma

Zenuwen:
depressie
slapeloosheid
darmklachten
maagklachten
hyperventilatie
neerslachtigheid
zenuwachtigheid
hartkloppingen

Verslavingen:
hulpmiddel bij vermageren
stoppen met roken
medicatie
tic's
^
Neus- keel- oorproblemen:
oorsuizen
duizeligheid
verstopte neus

Huidproblemen:
huidallergieën
sommige vormen van eczeem
psoriasis (langdurige behandeling)

Gynaecologische problemen:
problemen ivm onvruchtbaarheid
onregelmatige menstruatie
tussentijdse bloedingen
menopauzale klachten
overvloedige regels
pijnlijke regels
^

Een storing in de energiestroom


De Chinese filosofie waarop de acupunctuur gebaseerd is, gaat uit van de totale mens en niet van de mens als combinatie van losse onderdelen. Ook lichaam en geest worden als een eenheid beschouwd. Gewoonlijk vloeit de energie in het lichaam op harmonische wijze door de meridianen. Er is een evenwichtige verdeling van energie door alle delen van het lichaam.

Het kan echter gebeuren dat de energiestroom geblokkeerd raakt, of uit evenwicht wordt gebracht. Iedere verstoring van het evenwicht in de energiebalans heeft invloed op de mens in totaal, op het lichaam en de geest. een ziekte kan men dan ook het gevolg van een verstoring van energie noemen.

Acupunctuur richt zich niet zo zeer op de behandeling van de ziekte, maar op de behandeling van de zieke mens. Niet slechts de symptomen van de ziekte worden bestreden, maar het totale evenwicht in de energie van de zieke mens wordt hersteld.

^

Diagnose via de pols


De voornaamste diagnosemethode in de acupunctuur is de polsdiagnose. Op de polsslagader kan de acupuncturist diverse pols-energieën voelen. Per pols zijn er zes verschillende posities, dus twaalf posities in totaal. Deze houden verband met de twaalf voornaamste organen in het lichaam. Ze geven de acupuncturist informatie over de kwaliteit van de energie.

Op grond van deze diagnose bepaalt de acupuncturist de specieke behandeling met als doel het verstoorde evenwicht bij de cliënt te herstellen. Aanvullende diagnosemethoden zijn onder meer observatie van de kleur van de patiënt, van de gelaatstrekken, van lichamelijke bijzonderheden en de tong.

^

De behandeling


Na de diagnose wordt de patiënt behandeld, dit gebeurt door het inbrengen van hele dunne naaldjes in acupunctuurpunten. Dit zijn punten liggen op de 12 energiebanen die net onder de huid stromen. De voornaamst punten liggen op de armen en de benen, maar ook op buik en borst kunnen naalden gezet worden.

Naast naalden kan er ook Moxa gebruikt worden, dit is bijvoetkruid dat vaak boven het acupunctuurpunt gehouden wordt om het punt te verwarmen. De Yin actie is de naald en de Yang actie is de Moxa behandeling. Over het algemeen duurt de behandeling langer als de ziekte langer bestaat. Omdat iedereen anders is, en anders reageert is het niet mogelijk precies de duur van de behandeling te voorspellen.


Acupunctuur (regio Sint-Niklaas)

^

Zwangerschap


De behandeling van onvruchtbaarheid heeft binnen de Chinese Geneeskunde een lange geschiedenis. Bij een verminderde vruchtbaarheid zijn immers bepaalde energiestromen verstoord en zal het opheffen van blokkades in deze energiestromen vaak tot gunstige resultaten leiden. Een acupuncturist herstelt de energiebanen in het lichaam, verbetert de energiedoorstroming ter hoogte van de eierstokken en baarmoeder. De behandeling zal ook gericht zijn op het beïnvloeden van het hormonaal evenwicht en het stimuleren van de ovulatie. Daarnaast vermindert acupunctuur ook zeer goed stress, en is het prima toepasbaar als begeleider van het ganse vruchtbaarheidstraject.

Artikel: Acupunctuur en zwangerschap (Goed Gevoel)
Artikel: Vruchtbaarheidsproblemen en acupunctuur (Baby Vandaag)
Artikel: Tien vragen over acupunctuur en zwangerschap (Baby Vandaag)

^

Verslavingen


Ook voor het aanpakken van verslavingen (zoals stoppen met roken, teveel eten, gamen, internet, enz) is acupunctuur een beproefde behandelingsmethode. Echter, er ontstaat een nog effectievere behandelingsmethode wanneer men acupunctuur in combinatie met SCIO-INDIGO therapie toepast. En dit omdat beide processen en behandelingen elkaar aanvullen en versterken. Ze behandelen samen zowel de lichamelijke als de geestelijke afhankelijkheid van een verslaving, en werken samen in op de onderliggende oorzaken van de verslaving, die zowel sociaal als genetisch van oorsprong kan zijn. De combinatie van SCIO-INDIGO en acupunctuur is redelijk uniek, en is sinds kort nu ook beschikbaar in ons centrum. Het aantal behandelingen is uiteraard afhankelijk van de aard van de klachten en de intensiteit van de verslaving.

^

Meer informatie


Info/bron: Acupunctuur: wat en waarom (Eufom)
^

Sophia Moens - Axel Wellens


ZENSCAN
Bioresonantie &
Holistisch Therapie Centrum
Tuinlaan 60 - 9111 Belsele - België
VOF Ondernemingsnummer 0848.555.406

Info & afspraak
Facebook: ZenScan
Gsm: +32 (0)476.29.82.22
Tel: +32 (0)3.777.87.20
Enkel ma-di-do aub

^